Kamil Kuľka: Maľby a sny

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.

Výstavná sieň, Hlavné námestie 64

Mladý kežmarský umelec Kamil Kuľka predstaví svoje maľby a sny

Priestory výstavnej siene na Hlavnom námestí 64 (budova knižnice) v Kežmarku budú od 7. do 30. septembra patriť prácam 22-ročného Kežmarčana Kamila Kuľku, absolventa odboru propagačné výtvarníctvo Školy umeleckého priemyslu v Kežmarku. Vernisáž výstavy s názvom Maľby a sny sa uskutoční v piatok 4. septembra 2020 o 16.00 h.

„K umeniu som sa dostal nezvyčajným spôsobom. To, že mám talent, mi stále rozprávala babka. Po zvážení, kam na strednú školu, som sa rozhodol pre umenie. Na výber som veľmi nemal, keďže sa stalo, čo sa asi stať malo, aby som mal čo dať na plátno,“ spomína mladý umelec, ktorý sa rozhodol študovať na strednej umeleckej škole, kde na talentových skúškach skončil na treťom mieste. „Išiel som tam s myšlienkou, že keď to v sebe mám, tak to aspoň ukážem.“

Kamilovi však do života neúprosne vstúpila nešťastná nehoda. „Posledné, čo si, bohužiaľ, pamätám bolo to, že som išiel s dedom cez prázdniny na loď, čo sa mi stalo takmer osudným. Stala sa mi nehoda, po ktorej som sa ocitol na hranici. Zo začiatku mi vôbec nedošlo, čo sa stalo, kde som, prečo nemôžem ovládať ani jednu končatinu alebo jazyk. Postupne som šiel z invalidného vozíka na francúzske barly, vychádzkovú palicu a potom pekne na vlastné nohy,“ pripomína, ako sa postupne znovu postavil na nohy.

K návratu do plnohodnotného života mu pomohlo i samotné umenie. „Maľujem takmer denne, začínal som kresbami a skicami. Maľby som sa zo začiatku ani nieže bál, bolo to však pre mňa niečo nové a neznáme. Často som maľoval tmavšie obrazy, pri ktorých som bol ovplyvnený sakrálnymi myšlienkami. V tom období to pre mňa malo veľmi hlboký význam, keďže som zvádzal boj. Naučilo ma to nebyť ovplyvňovaný a maľovať skôr to, čo cítim.“

Kamil Kuľka sa nezameriava na jednotlivé témy, ani sa nesnaží napodobňovať to, čo už niekto vytvoril. Ide mu hlavne o to, aby nebol ovplyvnený, ale bol sám sebou. Motívy skôr vytvára vlastné, rovnako ako aj námet, tému, nápad a myšlienku. Maľuje hlavne akrylom, no techniky rád kombinuje – sprej, pastely, akryl, nanášanie vrstiev.

„Moje diela sú originály a prirovnal by som ich k surrealizmu či expresionizmu. Väčšinou to sú výjavy a spomienky z toho prelomového obdobia, ktoré som mal skôr. To, čo v danú chvíľu cítim, dám zo seba von. Niekedy ani neviem, čo by som chcel dať zo seba von, len chytím štetec a ide to samo. Hlavným palivom mojej tvorby sú spomienky,“ dodáva Kamil Kuľka.

Výstava je pre verejnosť sprístupnená od 7. do 30. 9. počas pracovných dní v časoch 9.00 – 12.00 (na požiadanie v Kežmarskej informačnej agentúre – KIA) a 13.00 - 17.00 hod. Vstupné pred dospelých je 1 euro, deti a dôchodcovia zaplatia 0,50 eur.

Dĺžka podujatia: 60 minút
Rok výroby: 2020
Dátum lokálnej premiéry: 4. september 2020

Zostaň informovaný o našich novinkách

Prihlás sa do nášho newslettra a budeme ti zasielať novinky priamo na e-mail.